Sider

torsdag 25. september 2014

Poteten er i hus!

Etter en flott sommer kom frosten og snøen plutselig. Men poteten kom i hus - etter lange dager og med god hjelp av kollegaer som hjalp hverandre.

Mens tidligpotet må ha 60 dager i jorda, bør lagerpoteten ha i alle fall 90 dager å vokse på, helst lengre. Det holder hardt på våre breddegrader, og når poteten skal høstes, er det alltid en avveining mellom å få poteten i hus og å få best mulig modning åkeren. Faktisk bidrar hver eneste dag i jorda til en bedre skallfasthet - men selvsagt vil vi ikke ha frost i åkeren.

Nyhøstet potet skal gjennom en sårhelingsprosess, og stoffskifteaktiviteten i knollen er høy i starten. Dermed produseres det varme, og partier som høstes ved lave temperaturer (det er vanlig på våre breddegrader), holder kanskje 4-5 grader i kassen første dag, mens temperaturen stiger til 10 - 12 grader dagen etter høstingen  - alt på grunn av at poteten ånder. Vekstsesongen er altså avsluttet og avløses av lagersesongen med alle sine muligheter og utfordringer!

Siste dag med innhøsting, 22. september 2014.
Foto: Kristin Sørensen

Vi setter poteten mens det enda er snø i fjellet, og vi høster den når det igjen er snø i fjellet.
Foto: Kristin Sørensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.