Nå er høsting av lagringspoteten i full gang. Det kjøres lange dager, og både Asterix, Van Gogh, Gulløye, Mandel, Troll og flere sorter er på tur opp av jorda og inn på lager. For å få en mer skallfast potet er riset slått av i mange åkre 1-2 uker før høsting. Vi håper at frostnettene (som har slått til et par ganger allerede) holder seg på avstand til innhøstinga er ferdig.
|
Innhøsting langt nord krever god maskinkapasitet. |
|
Nyhøstet Van Gogh har ankommet lageret i 1000 kg storsekker. Sekkene lagres i reoler i tre høyder, og potetene brukes både til pakking og i industrien, blant annet til fløtepotet. |
Skal potetproduksjonen utvikles i takt med marked og forbrukernes ønsker, er det viktig å være faglig oppdatert. Nye sorter og dyrkingsmetoder prøves ut, og flere av dyrkerne i Ottar produsentorganisasjon er feltvert for forsøksfelt som belyser ulike spørsmål. Det krever tilrettelegging i egen åker, men gir verdifull informasjon og erfaringer som kan anvendes i egen åker årene etter.
|
Mens lagerpoteten høstes med maskiner i størrelsesorden 50 tonn om dagen, høstes forsøksfeltene for hånd - på god gammeldags måte, med grev. Flott arbeid i flott høstvær, med imponerende kulisser i bakgrunn, mens store flokker gjess gjør seg klar til den årlige sydenreisen. |
Grønnsaksprosjektet som vi skrev om i vår, har gitt de første resultatene. Til nå har produsentene høstet 20 tonn kålrot og 5 tonn gulrot, og det er bare starten. Straks poteten er kommet i hus, skal kålrota og resten av gulrota opp av jorda. Og det er ikke bare folk som er glad i gulrot fra arktiske strøk:
|
Gulrot er godt for folk og hund - som her fortærer den 5. gulrota på rappen, sirlig spist til akkurat oppunder det grønne riset. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.