Sider

mandag 24. januar 2022

Gulløye fra Nord-Norge nominert til Embla matpris!

Produsentorganisasjonen Ottar og Gulløye fra Nord-Norge representerer Norge i den nordiske matprisen Embla, i kategorien «Nordisk råvareprodusent».

Bakgrunnen for nominasjonen er det arbeidet Produsentorganisasjonen Ottar gjør for å løfte fram potetsorten. Prisen for beste råvareprodusent går til en som har råvarer av høy gastronomisk kvalitet.

– Det er fantastisk artig å være med i en slik konkurranse. Jeg håper det kan bidra til at poteten blir mer kjent, sier leder i Produsentorganisasjonen Ottar og leder i GH Nord, Olav Grundnes.

Gulløye fra Nord-Norge er potetsorten som er rendyrket til det nordnorske klimaet, og dyrkes i dag stort sett nord for polarsirkelen. I juryens begrunnelse heter det at både det spesielle nordnorske klimaet, og det faktum at poteten får sollys døgnet rundt i vekstsesongen, er med på å gi Gulløye fra Nord-Norge sitt særpreg og terroir. De små potetene har en kraftig smak, melen konsistens og delikat, gult kjøtt.

Har løftet fram potetsorten Gulløye

Gulløye var en vanlig potetsort for 50 år siden, inntil andre sorter overtok mer og mer. Produsentorganisasjonen Ottar har løftet potetsorten fram igjen. De har også gjort Gulløye fra Nord-Norge kjent utenfor landsdelen, og den er nå tilgjengelig i matbutikker i hele Norge.

Å utvikle egne sorter tilpasset klimaet og dyrkingsforholdene i hver enkelt del av landet, er en måte øke grøntproduksjonen og selvforsyningsgraden, og å trekke matproduksjonen i en mer bærekraftig retning.

– Det er riktig at man produserer stedegne sorter som passer til klima og dyrkingsforhold der man er, sier Olav Grundnes.

Passion for potet
Kristin Waagen sitter i Embla-juryen som har kåret Gulløye fra Nord-Norge til landets representant i den nordiske finalen.
– Det er imponerende det Produsentorganisasjonen Ottar har gjort for gulløye – de har virkelig passion for potet, sier Kristin Waagen, som skal snakke varmt om den norske kandidaten i den nordiske kåringen.

Rekordmange nominasjoner
Dette året har man fått rekordmange 110 norske nominasjoner til kåringen. Det er tydelig at nordisk mat er i vinden. Konkurransen i Norden er hard om å være de beste produsentene, formidlerne eller destinasjonen for nordisk mat. Det nordiske kjøkken er kjent for rene smaker og kompromissløs formidling, som har gjort «nordisk mat» til en betegnelse langt utenfor det geografiske Norden.

– Med matprisen Embla styrker vi den felles nordiske matidentiteten og hyller folka bak maten, sier Bjørn Gimming, som er leder i Norges Bondelag og vertskap for prisutdelingen denne gangen.

De nominerte har blitt vurdert ut fra kriterier som bærekraft, inspirasjon, originalitet, ærlighet og ikke minst gjenkjennelig nordisk. De norske kandidatene er plukket ut av en nasjonal jury bestående av av matskribent Andreas Viestad, bonde og osteprodusent ved Tingvollost Kristin Waagen, og Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Disse skal representere Norge
Nordisk mat råvareprodusent: Gulløye fra Nord-Norge
Nordisk matgründer: Dybvik Klippfisk
Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri
Matformidler for nordisk mat: Norges Bygdekvinnelag
Nordisk mat til mange: Ringsaker kommune
Nordisk matdestinasjon: Kvitnes Gård
Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo


Tidligere vinnere er blant andre Geitmyra Matkultursenter, Claus Meyer, Bondens Skafferi og Reko Finland.

Råvareprodusentene står bak
De seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under NBC Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd, står bak prisen. Den støttes også av Nordisk Ministerråd, og er en del av Ny Nordisk Mat III-programmet. Norges Bondelag er vertskap når prisene deles ut i Oslo 11. mars 2022. Dette er tredje gang Embla Food Awards holdes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.