Sider

tirsdag 19. juni 2018

Jordbærgutta som satser!

Ottar sine produsenter har dyrka potet lenge, og grønnsaker i noen år. Nå satses det også på jordbær! Robert Innes og Jan Åge Tyldum har med støtte fra Innovasjon Norge og god faglig hjelp fra prosjektet "Jordbærløft Nord-Norge" investert i jordbærtunnel. De har deltatt på jordbærdyrkerkurs, vært med på fagtur til Myhrene AS på Sylling og tilegnet seg mye kunnskap på egen hånd.

Resultatet så langt er en tunnel fylt med 1400 jordbærplanter av sorten Sonata, kjøpt inn fra Holland som såkalte produksjonsklare planter. Disse gir full avling i planteåret og brukes kun ett år før de byttes ut. Dermed slipper man risikoen ved overvintring, noe som kan være en stor fordel spesielt på våre breddegrader med lange og kalde vintre.

Produksjonsmåten heter "Table Top", dvs plantene plantes i kasser eller sekker som er fylt med jord eller annen substrat. Så settes de på smale, lange bord, slik at plantene kan stelles og  senere bær høstes, alt sammen i bekvem arbeidshøyde. Vanning foregår via dryppvanningssystem som jordbærgutta har laget selv. Her tilføres det også gjødsel tilpasset den vekstfasen som plantene er til enhver tid. På fine solskinnsdager (som vi dessverre har hatt lite av så langt denne sesongen), vannes plantene opp til 8 ganger.

Som i all plantedyrking, kan jordbær bli angrepet av ulike insekter. I tunneldyrking angriper ofte spinnmidd. Dersom dette skulle skje hos jordbærgutta, er planen å bekjempe disse med en annen type midd, rovmidd. Rovmiddene er sultne på det meste, og kan gjøre en fin jobb med å holde skadeinsekter i sjakk. I tillegg slipper man å sprøyte med plantevernmiddel mot disse.

Ottar heier på gutta, og gleder seg til å smake på resultatet!

Jordbærgutta Robert (til venstre) og Jan Åge har satsa! Foto: Kristin Sørensen, Tromspotet


Hjemmesnekra table-top med vanningsslange ut til hvert bord. Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet
Vanning av kokossubstrat før det legges på bordene til planting. Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet

Flotte, store barrotsplanter av sorten Sonata. Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet

Nyplantet jordbær i sekker med kokossubstrat. Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet

Her er dryppvanninga satt i, med 4 dryppere i hver sekk. Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet

Robert - etter at plantene har kommet på plass. Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet

Jan Åge viser hvordan plantinga foregår, med plantegaffel. Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet

Etter et par uke har plantene vokst mye! Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet

De første plantene blomstrer! Foto: Kristin Sørensen, Tromspotet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.