Hvilket stoff gjør poteten grønn?
Grønn farge i poteten er klorofyll. Poteten er faktisk ikke en rotknoll, men fysiologisk sett en del av en plantestengel som riktignok vokser under jorda, men har egenskapen til å kunne danne klorofyll når den blir utsatt for lys. Klorofyllet er grønt, og er selveste krumtappen i fotosyntesen - prosessen med å forvandle solenergi i en form både plantene og vi kan nyttegjøre oss. Klorofyll finnes i alle grønne plantedeler, også de vi spiser: salat, hodekål, grønn paprika - you name it. Klorofyll er IKKE giftig!
Hvorfor heter det seg da at grønn potet er giftig?
Potet hører til søtvierfamilien, akkurat som tomat og aubergine. Planter i den familien kan danne kjemiske stoffer som heter glykoalkaloider. Kjente glykoalkaloider er solanin og chaconin. Disse stoffene er en del av plantenes forsvarsmekanisme mot sopp og bakterier. Positivt for planten altså, men giftig for mennesker og dyr. I potet dannes de når knollene blir utsatt for lys, eller er stressa på andre måter. Størst konsentrasjon vil man da finne i skallet og særlig i groøynene og eventuelle groer. Når poteter er grønne, vet vi at de har vært utsatt for lys, og da vet vi også at de kan inneholde solanin og andre glykoalkaloider, og at de ikke bør spises. Grønne tomater er forøvrig også giftige av samme grunn, mens du trygt kan spise grønnsaker som faktisk skal være grønne!
Hvor blir poteten grønn?
Vi skiller på åkergrønt og lagergrønt. Åkergrønne poteter har fått lys i vekstsesongen, fordi de ikke har hatt nok jord over seg. Åkergrønt viser seg som grønne flekker på poteten. Det kan f.eks. være fordi drillene var for små, fordi sorten er litt "vill" av seg og setter knoller i alle høyder og himmelretninger i drillen eller fordi det kom sterk regn og skylte av jord. Åkergrønne knoller blir sortert ut under høsting og hos pakkeriene. Det er sjeldent at åkergrønne poteter havner i butikk.
Forresten - man kan fint dyrke poteter uten å hyppe de, bare drillene er store nok. Det er faktisk blitt ganske vanlig nå, for hypping er ikke bare bra. Det kan flytte på morpotetene, og da vil røttene rives av. Morknollen må på mange måter starte på nytt igjen. Så dersom du ikke ser at bonden hypper åkeren sin, er det ikke fordi han eller hun er lat. Det er som regel en god grunn til det :-)
Lagergrønne poteter har fått lys på seg etter høsting, og som oftest etter at de er vasket og pakket. Lang eksponering for lys i butikk gir ofte grønne poteter, og da vil skallet være jevnt grønt overalt der lyset har kommet til. Lange åpningstider og varme butikklokaler gjør ikke saken bedre.
Forresten - man kan fint dyrke poteter uten å hyppe de, bare drillene er store nok. Det er faktisk blitt ganske vanlig nå, for hypping er ikke bare bra. Det kan flytte på morpotetene, og da vil røttene rives av. Morknollen må på mange måter starte på nytt igjen. Så dersom du ikke ser at bonden hypper åkeren sin, er det ikke fordi han eller hun er lat. Det er som regel en god grunn til det :-)
Lagergrønne poteter har fått lys på seg etter høsting, og som oftest etter at de er vasket og pakket. Lang eksponering for lys i butikk gir ofte grønne poteter, og da vil skallet være jevnt grønt overalt der lyset har kommet til. Lange åpningstider og varme butikklokaler gjør ikke saken bedre.
Butikkgrønt. Denne poteten har blitt utsatt for lys i butikk og alle knollene er jevnt grønne. Disse potetene er ikke spiselige! Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet |
Mange mener at potet bør selges uvasket, blant annet for å unngå grønnfarging. Men det er likevel slik at folk flest, og dermed også dagligvarebransjen, ønsker vaskete poteter. Ønsker man å selge sine varer, er det markedet som bestemmer, selv om man av faglige grunner kunne ønske seg å omsette uvasket potet.
Hvor giftig er glykoalkaloider?
Glykoalkaloider er giftige fra et inntak på 1-2 mg pr kg kroppsvekt. For å få symptomer i det hele tatt må en spise flere helt grønne poteter. Er mengden med glykoalkaloider store, vil poteten imidlertid smake bitter, derfor vil man som regel ikke greie å spise så store mengder at det er helsefarlig. Likevel anbefales det å kaste grønne poteter (det hjelper ikke å skjære bort de grønne delene), og skrelle poteten før de spises. Typiske forgiftningsymptomer er magesmerter, kvalme, diaré og brennende følelse i halsen. Forøvrig heter det seg at en må spise 1-4 kg helt grønne tomater for å få i seg en dødelig dose glykoalkaloider.
Poteter er sunne!
Du trenger altså ikke å bekymre deg for giftige poteter så lenge du passer på dette:
- lagre poteten kjølig og mørkt
- kaste grønne poteter
Forøvrig har potet en viktig rolle som moderat karbohydratkilde. I tillegg inneholder poteter mange andre viktige næringsstoffer som, kalium, vitamin C, kostfibre og folat. Så - sammen med proteinholdige matvarer gjør poteten ernæringen komplett. Vi snakker fesk og pottit :-)
Og når vi først er inne på helse og potet: Den glykemiske indeksen i potet har fått et ufortjent dårlig rykte. Her kan du lese hva forsker Simon Ballance i Nofima har funnet ut om akkurat dette. Og dersom du trodde at man blir tykk av poteter, må du tro om igjen. Les om Spud fit alias Andrew Taylor og hans "potato-challenge" her!
Og når vi først er inne på helse og potet: Den glykemiske indeksen i potet har fått et ufortjent dårlig rykte. Her kan du lese hva forsker Simon Ballance i Nofima har funnet ut om akkurat dette. Og dersom du trodde at man blir tykk av poteter, må du tro om igjen. Les om Spud fit alias Andrew Taylor og hans "potato-challenge" her!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.