Sider

tirsdag 30. august 2016

Målselvnepe med aner i Russland

Det høstes Målselvnepe for fullt i  - nettopp Målselv, "høyborgen" til denne flotte veksten. Nepe har i lange tider vært en viktig vekst i Norge, blant annet for forebygging av skjørbuk. Men kjenner du til historien til Målselvnepa?

I et hefte utgitt av Statens forsøksgård Holt, Tromsø, oppsummerer Ragnar Samuelsen historien til Målselvnepa, som kan føres tilbake helt til tidlig på 1800 tallet. Denne tida var preget av norske handelsmenns forbindelse med Russland (pomorhandelen). Frø fra Russland kom bl.a. i hende til Ole Enok Olsen. Han var fra Tårnevatn i Lenvik kommune, men flyttet senere til Luneborg i Målselv. Han var en av de første nepefrøavlerne i Målselv, og valgte ut gule, sirkelrunde neper med innhuling ved rotfestet. Det er dette utseendet som i også i dag kjennetegner dette særpregete, lokale produktet.

Senja videregående skole på Gibostad har begynt frøavl rundt 1920 tallet, og har i dag ansvar for vedlikehold og frøavl av Målselvnepa. Heldige oss som har et godt samarbeid med Senja videregående skole om blant annet Målselvnepe!

I dag dyrkes Målselvnepe flere steder i Nord-Norge, blant annet på elveslettene til Målselva, rett i nærheten der den første frøavlen tok til for vel 150 år siden. Både utvikling, avl og dyrking av Målselvnepe er knyttet tett til Målselv og Nord-Norge, og i sine egenskaper er den godt tilpasset rådende vekstvilkår med kjølig klima, midnattsol og lyse sommernetter. En ekte nordlending, denne nepa!


En bunt Målselvnepe, helt nyhøstet! Foto: Ulrike Naumann. 

Målselvnepe i åker, høsteklar straks! Foto: Ulrike Naumann

Frøavl av Målselvnepe i drivhus, på Senja videregående skole, som vedlikeholder denne tradisjonsrike veksten år etter år, sammen med elevene. Foto: Ulrike Naumann

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.