Sider

mandag 9. oktober 2017

Målselvnepas indre hemmeligheter

I mars i år skrev vi om at Grofondet hadde innvilget midler til et prosjekt som skal kaste lys over Målselvnepas indre hemmeligheter. Spesielt av interesse er fargekvalitet og smaksstoffer i denne rotveksten som er så populær spesielt i nord.

I sommer ble det gjort feltforsøk på Målselvnepe  hos to gårdbrukere i Målselv - Georg og Anfrid Hegstad og Thorleif Brandskogsand. Målet var å undersøke hvordan kvaliteten påvirkes av temperaturforhold/bruk av vekstduk. I tillegg skulle man finne ut om det kan være variasjon på farge og smak i Målselvnepe alt etter hvilken frøårgang som ble sådd ut (fordi Målselvnepe er en gammel landssort og ikke en hybridsort, vil det være genetisk variasjon i frøstammen, og muligens altså også i ulike årganger).

Foreløpige resultater tyder på at tidlig fjerning av vekstduk (23.juli) ga en redusert andel neper med uønsket grønnfarging, sammenlignet med sen fjerning av duk (23. august). Fargekvalitet hos frøårganger var relativ stabil over flere år, men enkelte års frø kan ha noe høyere andel neper med grønnfarge. Innholdet av bitre glukosinolater og søte sukkerarter i nepene undersøkes nå ved NIBIO Holt og Universitetet i Tromsø- Norges arktiske universitet.

Prosjektet er et ettårig prosjekt finansiert av Grofondet AS. og et samarbeid mellom NIBIO, Produsentorganisasjonen Ottar og Universitetet i Tromsø

Fra fargespekteranalysen på Nibio Holt. Foto: Jørgen Mølmann, Nibio

Målselvnepeåker på Hegstad gård, med forsøksfeltene i hjørnet helt øverst.
Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.