Sider

onsdag 25. oktober 2017

Blåfarge i poteter

Du har kanskje sett det i år - Mandelpoteter med mye blåfarge inni. Det er verken en ny sort eller råtne poteter, og de ikke farlige å spise!

Kort og hektisk vekstsesong
Grunnen til at det er ekstra mye blåfarging i blant annet Mandel fra nord i år er årets klima i vekstsesongen, som startet 3 uker forsinket i år. I andre enden kom den første frostnatta allerede midt i august, dermed ble det en svært kort og hektisk sesong. Sen setting og tidlig frostsvidd potetris gjør at poteten blir litt mer umoden enn vanlig.

Mer sukker i knollene
Umoden potet inneholder mer sukker enn mer moden potet. Og potet som har vokst under kalde forhold inneholder mer sukker enn potet som har hatt det godt og varmt om sommeren. Sukkeret i potetknollene kan reagere med stoffer i poteten som heter antocyaner. Disse stoffer er kjent som antioksidanter og gjør blant annet blåbæra blå.

Antocyaner finnes naturlig i mange planter, og i tillegg til blåfargen i blåbær gir de også blå, rød og oransje farge i ulike bær, frukter og blomster. Antocyaner finnes naturlig i potet, men her blir de først synlig når de reagerer med sukker. Og siden det er mer sukker enn vanlig i potetknollene i år, er det mer blåfarget potet å finne i år - spesielt i Mandel. Stort sett bare i tuppen, i ekstreme tilfeller også over hele knollen.

Ikke farlig å spise
Blåfarget Mandel ser kanskje ikke like delikat ut på tallerken dersom poteten er kokt på vanlig måte i vann. Men blå poteter er ikke farlig å spise - og du vil få et synlig bevis på at du får i deg antioksidanter! Heller ikke blåfarge på skallet er farlig å spise, og det finnes mange potetsorter som er naturlig blå utenpå eller inni - eller begge deler. Alt fremkalt av samme gruppe fargestoffer.

Så - vel bekomme! 

Det er spesielt mye blåfarging i årets Mandel - og man ser ikke det alltid på utsida.
Knollene kan være blå inni, utenpå eller begge deler.
Foto: Ulrike Naumann, Tromspotet. 

Fargerike knoller av ulike sorter, både nye og gamle.
Foto: Kristin Sørensen, Tromspotet. 

Potetknoller kan være farget rødt og blått også inni. Antocyaner i planter
gir det stort mangfold av fargevariasjoner!
Foto: Kristin Sørensen, Tromspotet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.