Sider

onsdag 17. september 2014

Den store potethøstinga

Nå er høsting av lagringspoteten i full gang. Det kjøres lange dager, og både Asterix, Van Gogh, Gulløye, Mandel, Troll og flere sorter er på tur opp av jorda og inn på lager. For å få en mer skallfast potet er riset slått av i mange åkre 1-2 uker før høsting. Vi håper at frostnettene (som har slått til et par ganger allerede) holder seg på avstand til innhøstinga er ferdig.


Innhøsting langt nord krever god maskinkapasitet. 

Nyhøstet Van Gogh har ankommet lageret i 1000 kg storsekker. Sekkene lagres i reoler i tre høyder, og potetene brukes både til pakking og i industrien, blant annet til fløtepotet. 

Skal potetproduksjonen utvikles i takt med marked og forbrukernes ønsker, er det viktig å være faglig oppdatert. Nye sorter og dyrkingsmetoder prøves ut, og flere av dyrkerne i Ottar produsentorganisasjon er feltvert for forsøksfelt som belyser ulike spørsmål. Det krever tilrettelegging i egen åker, men gir verdifull informasjon og erfaringer som kan anvendes i egen åker årene etter.

Mens lagerpoteten høstes med maskiner i størrelsesorden 50 tonn om dagen, høstes forsøksfeltene for hånd - på god gammeldags måte, med grev. Flott arbeid i flott høstvær, med imponerende kulisser i bakgrunn, mens store flokker gjess gjør seg klar til den årlige sydenreisen. 

Grønnsaksprosjektet som vi skrev om i vår, har gitt de første resultatene. Til nå har produsentene høstet 20 tonn kålrot og 5 tonn gulrot, og det er bare starten. Straks poteten er kommet i hus, skal kålrota og resten av gulrota opp av jorda. Og det er ikke bare folk som er glad i gulrot fra arktiske strøk:

Gulrot er godt for folk og hund - som her fortærer den 5. gulrota på rappen, sirlig spist til akkurat oppunder det grønne riset. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi setter pris på dine innspill, spørsmål og kommentarer, og ønsker at du opptrer under fullt navn. Kommentar godkjennes på forhånd, og upassende/krenkende innlegg vil bli slettet.